
Resmi olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti adına sahip olan bu ülke Güney Asya ülkeleri arasında yer almaktadır. Hindistan ve Myanmar ile sınır komşusu olan Bangladeş “Bengal Ülkesi” anlamına gelmektedir.
Ülkenin resmi dili Bengalce ve resmi para birimi Taka’dır. Ancak bir dönem Britanya mandası olması nedeniyle ödenen harç ücretleri Euro para birimi üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Ülkenin en büyük şehri olarak kabul edilen ve aynı zamanda başkenti olma özelliğine de sahip olan Dakka ülkenin en çok turist alan şehri olarak bilinmektedir. Ancak ülkenin sadece turist alan şehri bu olmayıp aynı zamanda diğer büyük şehirlere olarak kabul edilen olan Chittagong, Khulna, Rajshahi, Barisal ve Sylhet gibi şehirlerde dünyanın birçok noktasından turist almaktadır.
Türkiye’den Bangladeş’e seyahat gerçekleştirilecek olan kişilerin bu seyahatleri kapsamında Bangladeş vizesi almaları gerekmekte olup Bangladeş’te yaşam genellikle Türkiye Cumhuriyeti içerisinde yaşayan kişilere göre oldukça zor olduğu için ülkeye daha çok kısa süreli seyahatler gerçekleştirilmektedir.
Oldukça yüksek sıcaklık ve ısı değerlerine sahip olan ülke sağlık veya eğitim gibi alanlarda da gelişme sağlamadığı için ülkeye genellikle en çok aile ve arkadaş ziyareti amacıyla seyahat gerçekleştirilmektedir.
Ülkede yaygın olarak görülen sıtma, tifo veya kolera gibi hastalıkların yayılma ihtimali oldukça yüksek olduğu için kişilerin Bangladeş’e seyahat gerçekleştirmeden önce talep edilen aşıları eksiksiz olarak yaptırmış olmaları yasal prosedür içerisinde önemli bir yere sahiptir.
Bangladeş Vize İstiyor Mu?
Gelişmiş bir ülke olmaması nedeniyle birçok kişi Bangladeş vize istiyor mu? Sorusunun cevabını araştırmaktadır. Ancak bağımsız bir ülke olması nedeniyle Bangladeş yabancı uyruklu birçok ülkeye ait vatandaştan vize talebinde bulunmaktadır.
Türkiye’de Bangladeş’in vize istediği ülkeler arasında yer alması nedeniyle borda pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gerçekleştirecekleri Bangladeş seyahati için mutlaka vize almaları gerekmektedir.
Fakat birçok ülkenin de benimsemiş olduğu vize muafiyet politikası gri pasaport, yeşil pasaport ve siyah pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları içinde kısa süreli seyahatler kapsamında geçerli olmaktadır.
Bangladeş Vize Türleri
Bangladeş’e gerçekleştirilecek seyahatlerin amacı ve seyahat süresi Bangladeş vize türleri için belirleyici olmaktadır. Bu vize türleri kişilerin başvuru sürecini yakından ilgilendirmektedir. Özellikle doğru vize kategorisinin belirlenmesi başvuru yapılacak kurumu, ödenecek ücretlerin miktarını ve teslim edilecek evrakları belirlemektedir.
Yanlış vize türü üzerinden gerçekleştirilen başvuruların değerlendirilmesi noktasında vize reddi ile sonuçlanması kaçınılmazdır.
Bu noktada seyahat sürelerine veya seyahat amaçlarına göre çeşitlenen Bangladeş vize türleri şöyledir;
- Bangladeş turistik vize
- Bangladeş iş vizesi
- Bangladeş transit vize
- Bangladeş akademik vize
- Bangladeş e-vize
- Bangladeş diplomatik vize
- Bangladeş kültürel ziyaret vizesi
- Bangladeş medikal vize
- Bangladeş aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi
- Bangladeş ticari, fuar, müşteri ziyareti vizesi
Bangladeş E-Vize Nedir?
Bangladeş vizesi kapıda vize olarak alınamadığı için kişilerin kısa süre ile gerçekleştirecekleri seyahatlerde Bangladeş e- vize almaları gerekmektedir. Bu vize diğer vize kategorilerine göre daha kısa sürede sonuçlandı ve daha kolay başvuru gerçekleştirildiği için genellikle 8 gün kadar gerçekleştirilecek seyahatlerde kişilerin sıkça tercih ettikleri vize türüdür.
Bu vize konsolosluk resmi web sitesi üzerinden online olarak gerçekleştirilmekte olup evraklarda sisteme taranarak yüklenmektedir.
Bangladeş Vizesi Nasıl Alınır?
Bangladeş vizesi nasıl alınır? Sorunuzun cevabına Nasıl Gidilir Vize danışmanlık firmamız bünyesinde çalışan deneyimli vize temsilcilerimiz ile yaptığınız görüşmelerle ulaşabilirsiniz.
Bangladeş vize alma süreci hakkında genel olarak bilgi vermek gerekirse kişilerin ilk olarak seyahat amaçlarını uygun vize türünü belirlemeleri daha sonra bu vize türüne uygun kurum üzerinden başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Başvuruların gerçekleştirilmesi hususunda ilk olarak başvuru formunun doldurulması, harç ücreti ödemesinin yapılması, randevu oluşturulması ve evrak tesliminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Bu noktada yanlış vize türü üzerinden başvuru işlemlerinin başlatılması başvuruların konsolosluk tarafından değerlendirilmesi noktasında vize reddi ile sonuçlanmasına neden olmaktadır.
Bangladeş’in dış temsilcileri olarak görev yapmakta olan İstanbul Bangladeş başkonsolosluğu, Ankara Bangladeş büyükelçiliği ile birlikte diğer şehirlerde bulunan Bangladeş konsolosluğu yetkili merciler olarak kabul edilmektedir.
Uzun süreli seyahatler için yapılan vize başvuruları bu yetkili kurumlar üzerinden gerçekleştirilmekte olup kısa süreli seyahatler için vize başvuru merkezleri veya seyahat acentaları üzerinden gerçekleştirilen başvuruların da değerlendirilmesi yine bu kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Bangladeş Vizesi İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
Bangladeş vizesi için gerekli olan evraklar nelerdir? Sorusunun cevabına da net olarak ulaşmak başvuru sürecinde oldukça önemlidir. Çünkü teslim edilecek evraklar seyahat türüne, kişilere, maddi duruma ve çalışmaya göre değişiklik göstermektedir.
Bu noktada Bangladeş vize başvurusu gerçekleştirecek olan kişilerin seyahat kategorilerini belirledikten sonra kendilerine uygun ve vize başvuruları için teslim etmeleri gereken net evrak bilgilerini vize temsilcilerimiz aracılığıyla ulaşmaları mümkündür.
Her ne kadar konsolosluk resmî web sitesi içerisinde teslim edilmesi gereken evraklar ayrıntılı olarak listelenmiş olsa da kişilerin bu evraklar içerisinden kendilerinin teslim etmeleri gereken evrakları tespit etmeleri ilk defa başvuru gerçekleştirecek olan kişiler için zor olmaktadır.
Tüm vize kategorileri için ortak olarak talep edilen veya vize kategorilerine göre farklılık gösteren bazı evraklar şöyle listelenebilir;
- Seyahat bitiş tarihinden itibaren 6 ay daha geçerliliği bulunan ve en az 2 boş sayfası olan geçerli pasaport
- Bangladeş vize başvuru formu
- Seyahat amaç belgesi
- Bangladeş’e seyahat etmek için yeterli finansal kaynakların olduğunu gösteren banka dekontu gibi belgeler
- Son 3 ay içinde çekilmiş pasaport boyutlu bir fotoğraf.
- Medikal vizesi için tedavi belgesi
- Akademik vizesi için eğitim belgesi
- İş vizesi için işletme belgesi
Bangladeş Vize Randevusu
Bangladeş vize randevusu Bangladeş konsolosluğu veya Bangladeş büyükelçiliği resmi web sitesi üzerinden alınmakta olup kısa süreli seyahatler için başvuru merkezleri veya seyahat acenteleri üzerinden alınmaktadır.
Bu noktada randevunun nereden alınacağı da yine vize kategorilerine göre farklılık gösterdiği için bu aşamada da vize türünün doğru belirlenmiş olması oldukça önemlidir.
Kişilerin randevu oluşturdukları kuruma randevu gününde ve saatinde bizzat başvurmaları ve teslim etmeleri gereken evraklar ile birlikte biyometrik parmak izi beyanında bulunmaları gerekmektedir.
Bangladeş Vize Ücreti
Bangladeş vize ücreti vizenin tek girişle, çift girişli ve çok girişli olmasının yanı sıra türüne göre de değişiklik göstermektedir. Kişilerin ödemeleri gereken Bangladeş vize harç ücretleri Bangladeş büyükelçiliği ya da Bangladeş başkonsolosluğu tarafından her yıl yeniden belirlenmekte olup Bangladeş vize ücretleri içerisinde sadece harç ücreti değil aynı zamanda danışmanlık hizmet ücreti gibi çeşitli ücretler de yer almaktadır.
Bangladeş vize türlerine göre ödenecek harç ücretlerinin değişiklik gösterdiğinden bahsetmiş bulunmaktayız. Bu noktada bir haftalık turistik vize harç ücreti 50 $ ile 100 $ arasında değişiklik gösterebileceği gibi yıllık vize harç ücretleri de farklılık göstermektedir.
Giriş sayısına göre çeşitlilik gösteren vize harç ücretlerini örnek olarak ise şunları verebiliriz;
- Tek Girişli Bangladeş Vize Ücreti 58 $,
- Çift Girişli Bangladeş Transit Vize Ücreti 116 $,
- Çok Girişli Bangladeş Vize Ücreti 194 $,
Bu kapsamda yanlış ücret ödemesi yapılması halinde başvurular vize reddi ile sonuçlanmaktadır olup kişilerin ödemiş oldukları harç ücretleri de iade edilmemektedir.